Statief FAQ

Op deze Statief FAQ pagina vertellen ik je alles wat je moet weten over statieven!
Ik krijg via de community DeFotoblogger vaak dezelfde vragen over statieven en omdat dit een informatiepagina is over statieven leek het mij een goed idee om deze vragen hieronder nader toe te lichten. Zit er een vraag niet bij? Stel deze dan via het contact formulier.

statief-faq

1. Waarom heb ik een statief nodig?

Waarom je hem nodig hebt kan verschillende redenen hebben maar deze reden vind ik wel passend. “Fotografie betekent er een korte tijd licht op een camera sensor moet vallen om een opname te kunnen nemen”. Tijdens deze korte tijd waarop licht op de sensor valt is elke beweging schadelijk voor het uiteindelijke resultaat. Dat is dan ook de beste reden waarom je een statief zou moeten aanschaffen. Je voorkomt beweging op je foto.

2. Hoeveel geld moet ik besteden aan een statief?

Dit verschilt heel erg per portemonnee en is dan ook lastig aan te geven. Ook de manier waarop je het statief wilt gaan gebruiken heeft invloed op de prijs. Een statief is al te koop vanaf zo’n € 30,-. Ik zou mijn camera er niet op bevestigen als het voorkomen kan worden. Naar mijn inzicht is een redelijk statief welke enkele kilo’s kan dragen beschikbaar vanaf € 75,- tot € 125,-. Goede statieven zullen pas in beeld komen vanaf € 125,- tot vele honderden euro’s. Deze zijn dan steviger, kunnen meer dragen en hebben een betere bouw kwaliteit. De prijs die je uiteindelijk voor een statief betaald is dus afhankelijk van je doel en je budget. Bekijk onze lijsten met top statieven eens.

3. Welke statief fabrikanten zijn de beste?

Ik ben onpartijdig en er is naar mijn inziens geen “beste fabrikant”. Er zijn wel een aantal fabrikanten die uitstekende statieven maken. Deze merken kan ik dan ook zeker aanraden. Het gaat dan onder andere om merken als: Manfrotto, Gitzo, Benro, Velbon, Coman, Siriu en 3lt. Deze merken bieden verschillende producten aan in diverse prijsklasse er zit dan ook zeker een model voor jou tussen.

4. Hoe kan ik kies het juiste statief?

Deze statief FAQ vraag is lastig het komt neer op een aantal beslissende factoren die afwijken van de fotograaf tot fotograaf:

  • Hoeveel geld wil ik uitgeven?
  • Hoe zwaar is mijn camera uitdossing die moet worden ondersteund?
  • Hoeveel gewicht wil ik mee te nemen?
  • Hoe hoog moet mijn statief worden?

statief-hoogte

Als je deze vragen helder hebt dan kom je van zelf bij het statief uit dat voor jou geschikt is.

5. Waarvan zijn statieven gemaakt?

Statieven worden gemaakt van verschillende materialen. De goedkoopste zijn gemaakt van plastic en zou ik niet snel aanraden. Plastic beschadigd snel en is gevoelig voor vervorming dit maakt een statief instabiel. De betere keuzes zijn statieven gemaakt van Aluminium. Dit is een redelijk kosten bewuste keuze , Aluminium is niet heel erg prijzig maar biedt wel veel voordelen zoals gewicht en sterkte.

carbon-statief
Carbon detail opname

De duurdere statieven worden gemaakt van Carbon (koolstofvezels), dat is een erg prijzig materiaal. Maar heeft wel de meeste voordelen. Het is niet alleen de lichtste, maar ook het meest duurzame materiaal om te gebruiken voor statieven. Soms wordt Magnesium gebruikt dit reduceert het gewicht nog meer maar verhoogd de prijs wel enorm.

6. Hoe maak je een statief schoon en onderhoud je hem?

Een statief FAQ die vaak over het hoofd gezien wordt is het onderhoud van een statief. Het is belangrijk dat een statief altijd droog is, dus ook tijdens een transport. Dit voorkomt beschadigingen door water of zout indien je aan het strand hebt gefotografeerd. Om deze reden is het raadzaam om altijd een microfiber doek mee te nemen. Hiermee houdt je eenvoudig je statief droog en schoon. Waardoor je investering langer meegaat.

Om beschadigingen te voorkomen is het tevens raadzaam om je statief op te bergen in de tas of zak waarin je deze gekocht hebt. En leg het statief op een donkere en droge plek neer, zo kan deze niet omvallen en beschadigen.

7. Wat is een 3-weg hoofd?

Een 3-wegs is in feite een pan hoofd waarmee je alle drie de assen individueel mee kunt aanpassen. Je een andere hefboom gebruiken om te pannen (tilt omhoog en omlaag en kantel zijwaarts). Een 3-weg hoofd is zeer nauwkeurig waardoor ze een goede keuze zijn voor macro-opnamen, natuurfotografie of architectuur fotografie. De prijs hiervoor is een toename in het gewicht en de ruimte om drie hendels te bedienen.

8. Wat is een balhoofd?

Nog een echte statief FAQ: wat is een balhoofd? Een balhoofd werkt door je camera op een metalen bal te monteren. Deze bal is bevestigd in de statiefkop. Het balhoofd zorgt voor een naadloze beweging in alle drie de as. Om de positie van de camera aan te passen hoef je maar één enkele knop los te draaien, hierdoor komt de bal los uit in de statiefkop en beweegt deze vrij om zo te positioneren als dat je wenst. Draai het wieltje weer vast en de positie is vast gezet. Heel eenvoudig en ruimte besparend. Een nadeel is dat deze minder precies te positioneren is als een 3-weg kop.