Cullmann Concept One 622 TC reisstatief

Ik had de Cullmann Concept One 622 TC reisstatief al even genoemd in de review van de Tamrac Anvil 23. En daarom is het nu tijd om dit reisstatief eens nader toe te lichten. Tijdens de drie weken dat ik door Zuid Amerika rondreisde (te zien in beeld op onze Instagram account) is het statief regelmatig uit de Tamrac gehaald. En je leest het goed, we (Transcontinenta en ikzelf) hebben er voor gekozen om een statief mee te nemen welke in de backpack zou passen om het makkelijker te maken voor vervoer.

Met een afmeting van 34cm is de Cullmann Concept One 622 TC een echte reisstatief, hij paste perfect in de Tamrac Anvil en daardoor kon ik toch redelijk anoniem de fotograaf uithangen. Ik vind het altijd zo overduidelijk als je een statief aan je tas hebt hangen. ūüôā En ik wou elke uitlokking voor diefstal voorkomen, dus in de tas met het reisstatief. Dankzij het gewicht van 1250 gram was het ook geen enorme belasting om mee te nemen. Maar wat vond ik nou in het algemeen van de Concept One 622 TC als reisstatief ?

Gebruikers ervaring

Cullmann Concept One 622

De Cullmann Concept One 622 TC is een reisstatief voorzien van een Ball Head (met QRC systeem) komt qua gewicht en afmeting niet verder dan de 1,25 kg en de 34cm. Waardoor deze ideaal is in een rugzak of cameratas. De quick release (QRC staat voor Cullmann Quick Release koppelsysteem) is er één die specifiek voor Cullmann is ontwikkeld want een universeel plaatje is er niet beschikbaar. Wat het lastig combineren maakt met bijvoorbeeld een handstrap. Het gebruik is makkelijk dankzij de eenvoudige draairingen om de poten uit te schuiven. Hierdoor staat het statief met een paar seconden klaar om gebruikt te worden. En doordat de drie poten vast te zetten zijn in verschillende hoeken is het statief ook erg divers in het gebruik. Een minimale werkhoogte van 23cm (exclusief camera) is dan ook makkelijk te halen, wat fijn is voor macrofotografie.

De maximale hoogte van 136cm is echter wel wat lager dan sommige andere reisstatieven. Maar of dat erg is weet ik zo niet. Ik had er geen problemen mee in ieder geval. De gebruikte materialen voelen solide aan al kunnen sommige elementen wel iets beter.

De stabiliteit

Cullmann Concept One 622

De poten bestaan uit 4 elementen en deze kunnen tot 5 kilogram aan apparatuur dragen. Wat voor een gemiddelde reisfotograaf meer dan genoeg moet zijn. Deze 4 elementen komen tot een hoogte van 118cm waar bovenop je de uitschuifbare middenstang kunt rekenen. Deze combinatie maakt dat het statief incl ball head een maximale hoogte van 136 cm bereikt. De dunne en lichte poten zorgen ervoor dat het geheel lekker stabiel blijft staan. Al zou je dat niet van te voren denken als je de dikte van de poten bekijkt. Zo zie je maar dat de gebruikte carbon materialen van een zeer hoogwaardige kwaliteit zijn.

De materialen

De poten zijn dus gemaakt van carbonvezels waardoor ze licht in het gewicht zijn. De midden plaat met een ge√Įntegreerde waterpas is gemaakt van gegoten aluminium en voelt bizar sterk aan. Ook de ball head is van een bizar degelijke kwaliteit. Ik had soms zelfs moeite om de ball head in positie te krijgen doordat het onderdeel waarmee je de camera kan richten erg stroef ging (pakking?). Dit geeft aan de andere kant wel een fijn gevoel want ik wist zeker dat de camera zelfs met een zware lens niet zou gaan kantelen. De video panning (de¬†tot 360 graden draaibare horizontale ring van de ballhead) is een optie welke je niet hoeft te gebruiken maar welke ik zelf wel regelmatig gebruikt heb. Ik zette de camera vast in een bepaalde hoek en met de video panning kon ik eenvoudige grote panorama‚Äôs (tot wel 360 graden) nemen.

Cullmann Concept One 622

Een ander onderdeel wat mij aanspreekt is de gebruikte foam oplossing aan de poten. Er is hier niet bezuinigd, door maar één statief poot van de Concept One 622 te bekleden wat veel andere statieven doen. Nee alle drie de poten zijn bekleed met deze zachte maar stevige foam. Dat is prettig in het dragen, zeker op koude locaties!

Wat kan er beter?

Helaas heb ik wel een paar kleine punten gevonden wat voor mij toch wel wat beter had gekund. Zo had ik het idee dat de statief wat minder goed tegen zout kon. Op de Uyuni zoutvlakte had ik namelijk een rubbertje in mijn handen welke afkomstig was van één van de statiefdraai elementen. Deze zoutvlakte staat er om bekend dat materialen super snel slijten. En het is een situatie waarin je natuurlijk niet snel komt normaal gesproken. Des al niet te min had ik wel deze ervaring en dat wil ik dan ook delen hier. Ik kon overigens het statief nog steeds goed gebruiken.

Verder kreeg ik het idee dat de poten wel wat losser kwamen na verloop van tijd. Dit komt door het vele opklappen en uitklappen van de poten. Dit is overigens eenvoudig op te lossen door het scharnier weer even iets aan te draaien. Ik zet het hier alsof het beter kan, maar waar een element draait op 1 schroef heb je altijd dat deze wat losser komt. En de enige oplossing is dan de schroef weer even aan te draaien. Storend was het overigens niet.

Cullmann Concept One 622

Wat is dan mijn oordeel?

Het gebruikte materiaal, de compactheid en het gewicht. Ze zijn allen goed te noemen ondanks het ene rubbertje. En met een prijs welke rond de ‚ā¨ 140,- ligt, is de Cullmann Concept One 622 ook nog eens goed betaalbaar. Al met al is dit een statief welke we met een warm hart kunnen aanbevelen!

Specificaties

Maximale hoogte 136 cm
Minimale hoogte 23 cm
Ingeklapte afmeting lengte 34 cm
Statiefhoogte zonder midden kolom 118 cm
Draagcapaciteit zonder midden kolom 5 kg
Gewicht 1,25 kg
Geschikt voor DSLR, compact, systeem en video camera

Cullmann Concept One 622

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *